Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała Dama to lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z kremem śmietanowo-serowym, z dodatkiem pysznych i soczystych brzoskwiń, ukoronowane uprażonymi na maśle wiórkami kokosowymi. Ideał dla osób, które nie lubią bardzo słodkich i ciężkich ciast. W formie tortu przypadnie gościom na każdej domowej imprezie :)
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 203
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 53
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 360
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 38
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 203
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 53
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 360
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 38
Składniki
Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ºC, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę lub blat. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
Śmietankę, serek i cukier puder przekładamy do miski i miksujemy razem, aż powstanie gęsty krem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, delikatnie studzimy i całość przelewamy do kremu - miksujemy, aby żelatyna dokładnie połączyła się z masą. Brzoskwinie (wystarczy połowa puszki) odsączamy z syropu - zachowując pół szklanki syropu na poncz. Kroimy je w dużą kostkę. Całkowicie wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszą umieszczamy w formie i ponczujemy go syropem brzoskwiniowym zmieszanym z wodą (50 ml). Wykładamy 1/3 kremu, układamy na nim brzoskwinie, układamy kolejną 1/3 część kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, ponczujemy resztą syropu i wody, a na wierzch układamy ostatnią część masy. Przekładamy do lodówki do stężenia. Kokos, masło i cukier przekładamy do rondelka. Zagotowujemy, często mieszając. Zdejmujemy z planika, gdy wiórki zaczną brązowieć. Studzimy. Wystudzonymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.