Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort makowo-gruszkowy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 33
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 33
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Masło utrzyj z połową cukru i żółtkami. Połącz z ubitą pianą z białek i pozostałym cukrem. Wmieszaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mak.
Masą napełnij tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piecz w nagrzanym piekarniku (170°C ) ok. 45 minut. Po schłodzeniu wyjmij, przekrój poziomo na pół, dolną część posmaruj dżemem.
Krem: zagotuj, stale mieszając, mleko i mąkę. Odstaw, schłodź. Utrzyj masło i cukier na pianę, dodaj masę z mąki. Utrzyj gładki krem, podziel go na dwie części. Jedną z nich rozsmaruj na dżemie na dolnej części korpusu. Poukładaj na tym pokrojone w plastry gruszki z kompotu, przykryj drugą częścią korpusu.
Cały tort posmaruj drugą częścią kremu, a boki obsyp gęsto płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: 80 minutŹródło: Na żywo