Do góry

Przetwory Przepis na:

Tradycyjna konfitura truskawkowa (przepis z 1904r.)

Tradycyjna konfitura truskawkowa (przepis z 1904r.)

Autor: kramsmakowitosci

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 82

Dodano: 10.06.2017

Odsłon: 18935

Tradycyjna konfitura truskawkowa, której sekretem jest sposób gotowania.

Składniki

  • Truskawki 1 kg
  • Cukier 500 gramów
  • Woda 0,5 l
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw myjemy i przebieramy truskawki. Większe z nich możemy dodatkowo przekroić na mniejsze kawałki.

  2. Następnie gotujemy syrop z cukru i wody. Do wrzącego syropu wrzucamy połowę z przygotowanych truskawek.

  3. Truskawki gotujemy w syropie na wolnym ogniu szumując za pomocą łyżki. Uwaga! Nie mieszamy truskawek łyżką. Żeby zapobiec przypaleniu bierzemy garnek i kręcimy nim tak, jakbyśmy chcieli go opłukać.

  4. Kiedy truskawki staną się szkliste, zdejmujemy konfiturę z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej na całą noc.

  5. Następnego dnia dodajemy resztę truskawek i wstawiamy konfiturę na ogień. Gotujemy do momentu, aż wrzucone świeże truskawki zrobią się szkliste (czyli przenikną syropem). Następnie zestawiamy konfiturę do ostygnięcia - najlepiej do następnego dnia.

  6. Trzeciego dnia gotujemy konfiturę do momentu osiągnięcia oczekiwanej konsystencji. Przelewamy do słoików i konfitura jest gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 12 lipca Gratulacje! Twój przepis znalazł się w gronie najpopularniejszych przepisów ubiegłego miesiąca. Bardzo dziękujemy, za podzielenie się z nami takim świetnym pomysłem :)
Pełne zestawienie znajdziesz tutaj: https://smaker.pl/newsy-najpopularniejsze-przepisy-czerwca,1899810,a,.html

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 17 czerwca Właśnie czegoś takiego poszukiwałam,dziękuję za przepis.Mam jeszcze pytanie...mam w rodzinie osobę której nie wolno spożywać cukru,czy ewentualne zastąpienie go syropem klonowym lub stewią nie zepsuje tej konfitury?Chciała bym zrobić dla niej chociaż kilka słoiczków. Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń