Do góry

Dodatki Przepis na:

Tradycyjne kopytka

Tradycyjne kopytka

Autor:

Przepisów i artykułów: 214 Ocena: 2619

Dodano:

Odsłon: 225

Dzisiaj coś w sam raz dla moich chłopaków zarówno dla tych Małych jak i tego Dużego. Może u siebie w domu też macie takich łasuchów. :) Zapraszam zatem na tradycyjne kopytka. Zazwyczaj kupowałam je już gotowe, ale jednego razu zostało mi sporo ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, więc postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjnie. A najbardziej zaskoczyło mnie to, że robi się je dosyć szybko. Pewnie teraz będę je robić o wiele częściej. :)

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg.
  • Mąka pszenna wrocławska 200 g.
  • Jajka 2 szt.
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jeśli nie mamy już wcześniej ugotowanych ziemniaków, to je obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są miękkie odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.


    Zimne ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Na stolnice posypaną mąką wykładamy ciasto (najlepiej podzielić sobie na małe porcje) i formujemy wałeczek, a następnie wykrawamy tzw. kopytka (wielkość wedle uznania).


    W dużym garnku zagotować osoloną wodę, a następnie delikatnie wrzucić kopytka, gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.


  2. Smacznego

  3. :)

  4. Można podać z sosem pieczeniowym :)

  5. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń