Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowe pączusie

Waniliowe pączusie

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 2003

Dodano:

Odsłon: 24404

Pyszne, malutkie pączki, w sam raz na raz. :) Smażone w głębokim oleju kokosowym, który ma tę zaletę, że się nie pieni i pięknie pachnie. Można oczywiście użyć oleju rzepakowego, smak pączków będzie równie rewelacyjny.

Składniki

  • 125ml mleka
  • 100g masła
  • 500g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko`
  • 750g oleju kokosowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Mąkę wymieszać z drożdżami. Do ciepłego mleka dodać mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, aromat, sól, jajka i żółtko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski. Ścierkę kuchenną namoczyć w gorącej wodzie, wyżąć i przykryć miskę z ciastem. Odstawić na ok. 60 min., aż ciasto podwoi swoją objętość.

  2. Ciasto posypać mąką, ponownie zagnieść. Formować małe kulki (2-3 cm średnicy), układać na papierze do pieczenia. Przykryć ścierką (suchą) i odstawić na 20 minut.

  3. Olej podgrzać w wysokim garnku. Wkładać pączki i smażyć za złotobrązowo, często obacając. Wyciągać łyżką cedzakową i obtaczać w pozostałym cukrze. Studzić na kratce.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń