Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowo-kardamonowy sernik z toffi.

Waniliowo-kardamonowy sernik z toffi.

Autor: MagdaKucharzy

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 142

Dodano: 24.10.2012

Odsłon: 13982

Baaardzo aromatyczny, mocno waniliowy sernik z nutką kardamonu i mnóstwem kajmakowego toffi. Do tego ciasteczkowy spód... I muszę przyznać, że wyszedł naprawdę niezły serniczek!

Składniki

  • ciastka digestive, 200 g
  • masło, 75 g
  • ser na serniki, 1 kg
  • cukier puder, 300 g
  • mąka tortowa, 3 łyżki
  • duże jaja, 5 sztuk
  • Śmietana 30%, 1/2 szklanki
  • cukier z wanilią i kardamonem, opakowanie
  • Ekstrakt waniliowy, 1 łyżka
  • kajmak, 1/2 puszki
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wyłożyć ser, cukier i mąkę, miksować krótko na średnich obrotach miksera (sernik nie lubi napowietrzania), aż masa będzie gładka i jednolita. Dodawać po jednym jajku, krótko miksując po każdym dodanym. Dodać śmietankę, cukier z wanilią i ekstrakt, zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, również po bokach. Ciasteczka rozkruszyć na pył (np. blenderem), połączyć z roztopionym masłem - ciasteczka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno tortownicy, ugniatając rękami równy spód. Wlać przygotowaną masę i wstawić sernik na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny.

  3. Gotowy sernik studzić w otwartym piekarniku. Gdy będzie już chłodny, rozprowadzić kajmak, a następnie wstawić na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

palooka 12 listopada 2012 Bardzo lubię serniki. Rzadko robię, ale twój serniczek na pewno wypróbuję. Do lubianych daję przepis:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 26 października 2012 Zaciekawił mnie Twój przepis, czasem używam cukru z wanilią i kardamonem, kardamon jest w nim intensywny, ale może na 1 kg sera będzie w sam raz. Myślę, że to sernik szczególnie dobry na zimowe wieczory... P.S. No i masz ode mnie plusa za ładnie napisany, dokładny przepis :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda007 25 października 2012 Robię podobny sernik, twój wygląda bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuję przepis. Do ulubionych :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń