Do góry

Przekąski Przepis na:

wariacja na temat makaronu z anchois i kaparami

wariacja na temat makaronu z anchois i kaparami

Autor: lilaniki

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 621

Dodano: 31.12.2011

Odsłon: 6450

Zainspirowałam się przepisem z pewnego programu... Makaron jest wyśmienity:)

Składniki

  • ser żółty (najlepiej ostry, twardy), 125 g
  • brokuły, 1 szt
  • anchois w oleju, puszka 30 g
  • kapary, 1 łyżka czubata
  • czosnek, 3 ząbki
  • suszony tymianek, ok. 1 mała łyżka
  • makaron (kolanka lub małe uszka), paczka ok 500 g
  • olej, 3 łyżki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Brokuły obgotowujemy w osolonej wodzie (ok. 10 min), nastawiamy jednocześnie wodę na makaron w drugim garnku i gotujemy go w osolonej wodzie równolegle z brokułami. Ser żółty trzeba zetrzeć zostawiając kawałek.

  2. Obgotowane brokuły (połowę porcji) wrzucamy do malaksera wraz z 3 ząbkami czosnku, połową filecików i olejem z puszki anchois oraz osączonymi kaparami i miksujemy. Tak przygotowaną masę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy wrzucając kawałek sera, kilka minut na małym ogniu prażąc pastę. Posypujemy pastę tymiankiem. Jeśli pasta będzie za gęsta, można dodać wodę z makaronu.

  3. Makaron odcedzamy, przekładamy do naczynia, w którym będziemy podawać. Na makaron kładziemy połowę niezmiksowanych brokułów, polewamy pastą i posypujemy na wierzchu startym serem. Serwujemy na ciepło jako osobne danie lub jako przystawkę. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń