Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny węgiersku gulasz - z dużą ilością papryki, smażony na smalcu. Idealny do domowej roboty kluseczek ( przepis na nie wśród moich przepisów)
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35988
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1306
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1791
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35988
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1306
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1791
Składniki
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach- papryki, sól i pieprz, odstawić.
Cebule posiekać, marchew pokroić w kosteczkę, paprykę w paski ( lub kostkę). Ja do przygotowania gulaszu użyłam żeliwnego garnka do zapiekania – jak macie taki to super jak nie to użyjcie innego do zapiekania ( najlepiej z przygrywką) ale wtedy trzeba użyć patelni do podsmażenia. W żeliwnym garnku rozgrzać 1 łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę – jak się zarumieni dodać marchew i paprykę, całość przesmażyć. Na koniec dodać mąkę, wymieszać żeby pokryła warzywa, dodać przecier pomidorowy i rosołek, ziele angielskie i liść laurowy - wymieszać (jak macie oddzielne naczynie do zapiekania do przełożyć do niego warzywa). Na patelni rozgrzać pozostały smalec i obsmażyć mięso ( ja to robiłam w 2 turach) – przełożyć do warzyw.
Naczynie do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 1 godzinę (naczynie trzeba zakryć, jak nie macie takiego z przykrywką to trzeba założyć folię aluminiową). 15 minut przed końcem pieczenia dodać pieczarki. Gulasz przed podaniem zabielić śmietaną. Podawać z puree ziemniaczanym lub domowymi kluseczkami ( przepis na nie wśród moich przepisach).