Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny węgiersku gulasz - z dużą ilością papryki, smażony na smalcu. Idealny do domowej roboty kluseczek ( przepis na nie wśród moich przepisów)
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 52
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2063
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 11
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 96
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 36
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 52
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2063
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 11
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 96
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 36
Składniki
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach- papryki, sól i pieprz, odstawić.
Cebule posiekać, marchew pokroić w kosteczkę, paprykę w paski ( lub kostkę). Ja do przygotowania gulaszu użyłam żeliwnego garnka do zapiekania – jak macie taki to super jak nie to użyjcie innego do zapiekania ( najlepiej z przygrywką) ale wtedy trzeba użyć patelni do podsmażenia. W żeliwnym garnku rozgrzać 1 łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę – jak się zarumieni dodać marchew i paprykę, całość przesmażyć. Na koniec dodać mąkę, wymieszać żeby pokryła warzywa, dodać przecier pomidorowy i rosołek, ziele angielskie i liść laurowy - wymieszać (jak macie oddzielne naczynie do zapiekania do przełożyć do niego warzywa). Na patelni rozgrzać pozostały smalec i obsmażyć mięso ( ja to robiłam w 2 turach) – przełożyć do warzyw.
Naczynie do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 1 godzinę (naczynie trzeba zakryć, jak nie macie takiego z przykrywką to trzeba założyć folię aluminiową). 15 minut przed końcem pieczenia dodać pieczarki. Gulasz przed podaniem zabielić śmietaną. Podawać z puree ziemniaczanym lub domowymi kluseczkami ( przepis na nie wśród moich przepisach).