Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka kolorami się mieni, odcieniami pięknej zieleni, na której białe jajka górują, a czerwone warzywa z nimi kontrastują. Jest smacznie i zdrowo, radośnie i bardzo kolorowo, a gdy sos jogurtowy do niej dodamy, idealny smak uzyskamy
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 623
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 82
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 19
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 54
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 64
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 623
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 82
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 19
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 54
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 64
Składniki
Suszone pomidorki w oleju: Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na klika sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem, rozkruszonym lubczykiem i czosnkiem. Pomidorki podsuszamy w piekarniku, w temp. 130° C ok. 40 min. czas uzależniony jest od ich wielkości. Mają być wciąż elastyczne, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pomidorki studzimy.
Jajka sakiewki: Folię do żywności dzielimy na kwadraty (ok. 15/15 cm) smarujemy olejem i wkładamy suchą str. do małej filiżanki. Wbijamy jajko i posypujemy je świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie zwijamy folię tak, aby powstała tzw. sakiewka, folię można związać gumką recepturką, bądź nitką. Tak przygotowane jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min na miękko, 8 na twardo. Rozwiązujemy, odklejamy folię od jajek i gotowe. Na dużym talerzu układamy mix sałat (mogą być takie jakie lubicie), dodajemy podsuszone pomidorki, sakiewki z jajek, rzodkiewkę drobno ponacinaną lub w plasterkach, kapary i świeży koperek.
Do sałatki przygotowujemy sos na bazie jogurtu gęstego. Jogurt mieszamy z dużą ilością pieprzu cytrynowego, szczyptą soli i posiekanego drobno koperku. Sałatę podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego