Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Azjatyckie danie w 20 minut.
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3557
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 457
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 179
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5582
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1148
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 462
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3557
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 457
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 179
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5582
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1148
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 462
Składniki
Mięso pokrój w cienkie kawałki (naprawdę cienkie kawałki) poprzecznie do włókien, najlepiej żeby nie były zbyt długie, ale dosyć szerokie. 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej wsyp do woreczka i wrzuć do niej kawałki wołowiny, potrząśnij aby każdy kawałek dobrze się obtoczył. Wyjmij mięso i strzepnij nadmiar mąki, zostaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. Czosnek i imbir bardzo drobniutko posiekaj, wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, podsmaż przez minutę. Dodaj sos sojowy, cukier i ocet, gotuj cały czas mieszając (ok 3 minuty). W 1/2 szklanki wody wymieszaj 1 łyżkę skrobi lub 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej (mąka ziemniaczana bardziej zagęszcza sos). Dolej skrobię do sosu cały czas mieszając, aż będzie w miarę gęsty. Na koniec dodaj odrobinę sproszkowanego chilli (wg uznania). Pora na mięso. Na dużej patelni lub w woku dobrze rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Wrzuć połowę wołowiny, po 20 sekundach zamieszaj, odczekaj 20-30 sekund i wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. To samo zrób z drugą częścią wołowiny. Usmażoną wołowinę dodaj do sosu, całość doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Wołowinę po mongolsku podawaj posypaną sezamem i posiekaną dymką, możesz ją dodać również do sosu. Danie najlepiej smakuje z ryżem lub chińskim makaronem. Smacznego.