Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina po mongolsku

Wołowina po mongolsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 1955

Azjatyckie danie w 20 minut.

Składniki

  • 300-320 g mięsa wołowego (nada się tutaj antrykot, ligawa, polędwica, łata)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cm świeżego imbiru
  • szczypta chilli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • olej
  • cebula dymka (tylko zielona część)
  • 1 łyżka sezamu
  • ryż lub makaron do podania
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w cienkie kawałki (naprawdę cienkie kawałki) poprzecznie do włókien, najlepiej żeby nie były zbyt długie, ale dosyć szerokie. 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej wsyp do woreczka i wrzuć do niej kawałki wołowiny, potrząśnij aby każdy kawałek dobrze się obtoczył. Wyjmij mięso i strzepnij nadmiar mąki, zostaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. Czosnek i imbir bardzo drobniutko posiekaj, wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, podsmaż przez minutę. Dodaj sos sojowy, cukier i ocet, gotuj cały czas mieszając (ok 3 minuty). W 1/2 szklanki wody wymieszaj 1 łyżkę skrobi lub 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej (mąka ziemniaczana bardziej zagęszcza sos). Dolej skrobię do sosu cały czas mieszając, aż będzie w miarę gęsty. Na koniec dodaj odrobinę sproszkowanego chilli (wg uznania).
    Pora na mięso. Na dużej patelni lub w woku dobrze rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Wrzuć połowę wołowiny, po 20 sekundach zamieszaj, odczekaj 20-30 sekund i wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. To samo zrób z drugą częścią wołowiny. Usmażoną wołowinę dodaj do sosu, całość doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Wołowinę po mongolsku podawaj posypaną sezamem i posiekaną dymką, możesz ją dodać również do sosu.

    Danie najlepiej smakuje z ryżem lub chińskim makaronem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń