Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina z oliwkami

Wołowina z oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6750

Dodano:

Odsłon: 26201

Rewelacyjny gulasz wołowy z pomidorami, oliwkami i ziołami prowansalskimi. Sycące danie jednogarnkowe, może być serwowane z różnymi dodatkami.

Składniki

  • 60 dkg mięsa wołowego gulaszowego
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • szklanka bulionu wołowego
  • garśc oliwek zielonych
  • garsc oliwek czarnych
  • 3 pomidory
  • kieliszek miodu pitnego
  • SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE
  • Natka pietruszki
  • łyżka mąki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w paski, cebulę w półtalarki, czosnek drobno siekamy. Boczek podsmażamy w rondlu, aż się zrumieni. Dodajemy czosnek i cebulę i chwilę dusimy. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką i smażymy na patelni mocno rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso zrumieni się wlewamy bulion i chwilę dusimy, a następnie przekładamy do rondla z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy solą, dodajemy ketchup i łyżeczkę ziół prowansalskich. Mięso dusimy do miękkości (1-1,5 godziny). Pod koniec dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, oliwki pokrojone na połówki, miód pitny i pieprz. Dusimy jeszcze około 15 minut, by smaki się wymieszały. Na końcu dokładamy posiekaną natkę. Gulasz można podawać z pieczywem, ugotowanymi ziemniakami lub lanym ciastem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 04 września 2011 Można dodać wytrawne wino, lub po prostu pominąć ten składnik zupełnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hanka78 04 września 2011 Super przepis, jak wszystkie Twoje przepisy:-), ale mam pytanie, co można dodać zamiast miodu pitnego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katerina 04 września 2011 Na samą myśl leci mi ślinka,na pewno spróbuję bo uwielbiam wołowinę.Do ulubionych!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 02 września 2011 A ja dziś bez obiadu i kolacji a tu taki gulasz - poezja. Ugotuję na niedzielny obiadek :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 02 września 2011 Koniecznie muszę wypróbować taki "śródziemnomorski" gulasz :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 01 września 2011 Dodawałam świeże pomidory, teraz są bardzo smaczne i jędrne, ale myślę iż pomidory z puszki też dadzą smaczny efekt. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Serwatka 01 września 2011 Mam pytanie - czy pomidory mają być świeże czy z puszki? Pewnie w sezonie lepsze są świeże, nie wydaje mi się też, żeby dodanie pomidorów, które się woli, nawet wbrew przepisowi, było zbrodnią, ale gulasz na Twoim zdjęciu wygląda fantastycznie i chciałabym uzyskać podobny wynik :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 31 sierpnia 2011 Super smaki, wspaniała wołowina, wyśmienite danie, oliwki i miód dodały egzotyki! Polecam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń