Do góry

Desery Przepis na:

Wspaniały

Wspaniały

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 373

Dodano:

Odsłon: 8056

Ciasto WSPANIAŁY z książki 103 Ciasta Siostry Anastazji. Delikatnie zmodyfikowałam - nie byłabym sobą, gdybym tego nie zrobiła ;-). Jest bardzo pyszne, wilgotne, w sam raz na nadchodzący weekend :-). Polecam :-)

Składniki

  • CIASTO MAKOWE:
  • 200 g maku (sparzony i zmielony)
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich lekko posiekanych
  • 200 g cukru pudru
  • 1/2 łyżki miodu
  • 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 łyżka pasty migdałowej lub ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli morskiej
  • CIASTO SEROWE:
  • 150 g masła extra (roztopionego)
  • 3 duże jajka (białka i żółtka oddzielone)
  • 500 g sera twarogowego tłustego (zmielony)
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść rodzynek
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli morskiej
  • CIASTO ORZECHOWE:
  • 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielone)
  • 100 g orzechów włoskich (zmielonych)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej
  • DEKORACJA:
  • 120 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO MAKOWE:

    1. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj pozostałe składniki za wyjątkiem białek i soli.

    2. Gdy składniki się połączą w osobnym naczyniu ubij pianę z białek i soli.

    3. Dodaj do maku i delikatnie wymieszaj.

  2. CIASTO SEROWE:

    1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem.

    2. Dodaj pozostałe składniki za wyjątkiem białek i soli morskiej.

    3. Gdy składniki się połączą w osobnym naczyniu ubij pianę z białek i soli.

    4. Dodaj do sera i delikatnie wymieszaj.

  3. CIASTO ORZECHOWE:

    1. Żółtka utrzyj z cukrem.

    2. Dodaj resztę składników za wyjątkiem białek i soli.

    3. Gdy składniki się połączą w osobnym naczyniu ubij pianę z białek i soli.

    4. Dodaj do masy orzechowej i delikatnie wymieszaj.

  4. WYKONANIE:

    1. Prostokątną formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

    2. Do formy wyłóż najpierw masę makową.

    3. Na niej ułóż ciasto serowe.

    4. Przykryj ciastem orzechowym.

    5. Piecz w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę.

  5. DEKORACJA:

    1. Czekoladę i mleko włóż do rondelka i roztop na najniższej mocy palnika (uważaj, aby nie przypalić czekolady).

    2. Polewą udekoruj ciasto.

    3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń