Do góry

Dania główne Przepis na:

wytrawne zupy owocowe

wytrawne zupy owocowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 771

Dodano:

Odsłon: 814

takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

Składniki

  • gryszki/jablka(twarde), 600g
  • sok gruszkowy/jabłkowy, 300ml
  • pieprz młotkowany
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce pokroić na kawałki zalać sokiem(tylko tyle aby przykryć owoce) dodać szczyptę pieprzu.Gotować do momentu aż owoce się rozpadną.Przetrzeć przez drobne sitko.Zupa musi być gęsta.Jeżeli porzeba to można dodać mąkę ziemniaczaną(1łyżeczka wymieszana w 1/4wszkl.wody).Dodać śmietanę.

  2. Zupę podaje z ziemniakami okraszonymi skwareczkami.

  3. Opcjonalnie dla zaostrzenia smaku można dodać imbir i pieprz casyenne a jak zupa jest za kwaśna to można ją do słodzić.

  4. Na taką zupę nadają się też i inne owoce(wiśnie,śliwki,porzeczki i inne)ale to już kwestia smaku i chęci w eksperymentowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń