Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto zaparzane od Mamy, zamieniłam tylko część zwykłej mąki na pełnoziarnistą. Efekt baaaardzooo pyszny. :)
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456840
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1235
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2106
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 510
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456840
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1235
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2106
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 510
Składniki
Wodę zagotować z tłuszczem. Wrzątkiem zalać mąki i wyrobić łyżką ciasto - powinno być elastyczne i odchodzić od łyżki.
Z tak przygotowanego ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać w dłoniach na okrągłe placki, nakładać maliny (dawałam po 1 dużej) i zlepiać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie 2-3 minutki po wypłynięciu.
Podawać koniecznie z bitą, słodką śmietaną lub posypane cukrem - bez tego będą bardzo kwaśne.
Smacznego.