Do góry

Dania główne Przepis na:

Zaparzane pierogi z malinami

Przepis dnia 2010-08-23
Zaparzane pierogi z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2048

Dodano:

Odsłon: 6233

Przepis na ciasto zaparzane od Mamy, zamieniłam tylko część zwykłej mąki na pełnoziarnistą. Efekt baaaardzooo pyszny. :)

Składniki

  • Mąka pszenna, 30 dkg
  • Mąka pełnoziarnista, 20 dkg
  • woda, 1/2 l
  • Masło / margaryna, 8 dkg
  • maliny
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować z tłuszczem. Wrzątkiem zalać mąki i wyrobić łyżką ciasto - powinno być elastyczne i odchodzić od łyżki.

  2. Z tak przygotowanego ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać w dłoniach na okrągłe placki, nakładać maliny (dawałam po 1 dużej) i zlepiać pierogi.

  3. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minutki po wypłynięciu.

  4. Podawać koniecznie z bitą, słodką śmietaną lub posypane cukrem - bez tego będą bardzo kwaśne.

  5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 19 lipca 2016 Mistrzowskie pierogi! Musieliśmy umieścić je w naszym zestawieniu najsmaczniejszych przepisów na pierogi z owocami. https://smaker.pl/newsy-11-pomyslow-na-pierogi-na-slodko,1899226,a,.html
Dziękujemy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 23 sierpnia 2010 ale fajny pomysł, chętnie spróbuję takich pierożków :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasius23 23 sierpnia 2010 ładne to :) będę próbować, bardzo mi się podobają :) do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwwRaa 18 sierpnia 2010 Rety,niesamowity pomysł na pierogi;) Super!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń