Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka dyniowa

Zapiekanka dyniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 830 Ocena: 16027

Dodano:

Odsłon: 1480

Dynia w zapiekance genialnie się sprawdza.

Składniki

  • 600 g miązszu dyni hokkaido
  • 4 grube kromki wiejskiego chleba
  • 1 cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • 100 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miąższ dyni pokroiłem w średnią kostkę. Cebulę natomiast w drobną kostkę.
    Na połowie masła obsmażyłem dynie z cebulą. Posoliłem, dodałem pieprz i gałkę muszkatołową.
    Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, nałożyłem 1/3 część dyni z cebulą.

    Śmietanę wymieszałem z mlekiem i jajkami. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką.
    W masie namoczyłem kromki chleba. Ułożyłem je w naczyniu na dyni. Na wierzch rozłożyłem pokrojone na pół pomidorki i pozostałą dynię. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Po tym czasie polałem zapiekankę pozostałą masą jajeczną i posypałem startym serem.
    Piekłem kolejne 20 minut, aż wierzch ładnie się zrumienił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń