Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany makaron z sosem pomidorowo-mięsnym

Zapiekany makaron z sosem pomidorowo-mięsnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 180

Dodano:

Odsłon: 24125

prosto i szybko...

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj na pół twardo, może być jeszcze bardziej twardy niż ci się wydaje - dojdzie podczas pieczenia.

  2. Pieczarki przekrój na pół a nastepnie w grube plasterki - tak aby poźniej były widoczne w potrawie. Usmaż na niewielkiej ilości oliwy. Odłóż do miseczki.

  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na małej ilości oliwy, dodaj zgnieciony czosnek i zmielone mięso sól i pieprz . Wszystko smaż do chwili aż mięso zbrązowieje. Odlej ewentualny wytopiony tłuszcz. Dodaj koncentrat pomidorowyi pieczarki. Wymieszaj. Dodaj puszki pomidorów, wodę oraz cukier - do smaku aby sos nie był kwaśny od pomidorów. Dopraw pieprzem, solą papryką. Wymieszaj z prawie twardym makaronem. Przełoż do nacznia do zapiekania i zapiekaj z górną grzałką do 25 minut. Można posypać startym serem.

  4. Nigdy nie kupuję gotowego mielonego mięsa. Zawsze proszę o zmielenie pół na poł naprawdę chudej łopatki z wołowiną albo samą łopatkę. Naprawdę warto! Polecam! Wiesz co jesz! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń