Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka duszone

Żeberka duszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 2044 Ocena: 45885

Dodano:

Odsłon: 8252

Pyszne ,aromatyczne ,pomidorowe. Zachciało się nam żeberek ,oto i one :D podane z kopytkami i buraczkami tworzą danie idealne.

Składniki

  • 700 g żeberek
  • mąka do oprószenia
  • 2 łyżki smalcu
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonej gorczycy
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/2 szkl bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy ,dzielimy na porcje. Oprószamy mąką i podsmażamy na złoto z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondelka ,zalewamy bulionem wymieszanym z przyprawami ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek .Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na tłuszczu ze smażenia żeberek ,osączamy z jego nadmiaru i dodajemy do potrawy. Dusimy jeszcze 20 min ,dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń