Do góry

Zupy Przepis na:

Zielony chłodnik idealny na upały

Zielony chłodnik idealny na upały

Autor: KatesKitchen

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 263

Dodano: 29.05.2018

Odsłon: 2378

Czy wy też tak macie, że jak żar leje się z nieba, to kompletnie tracicie apetyt? U mnie to norma, więc latem mogę żywić się właściwie wyłącznie sokami warzywno – owocowymi, lekkimi zupami czy chłodnikami na bazie jogurtów. Ma to same zalety – nie dość, że chudnę, to jeszcze nie muszę martwić się o nawodnienie, co jak możecie przeczytać w artykule: http://kateskitchen.pl/odwodnienie-smiertelne-zagrozenie-garsc-informacji-i-super-przepis/, jest bardzo, bardzo ważne. Ponieważ ponoć znów nadchodzą jakieś niemiłosierne upały, mam dla Was prosty przepis na pyszny chłodnik z zielonego groszku i ogórków.

Składniki

  • 500 g zielonego groszku
  • 5-6 niedużych ogórków gruntowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 g naturalnego jogurtu (zwykłego, nie żadnego typu greckiego)
  • Przyprawy (po ok. łyżeczce – można sobie przygotować takiej przyprawy więcej na przyszłość): kolorowy pieprz, nasiona kolendry,
  • Sól do smaku wg uznania
  • Solidna garść drobno posiekanego świeżego kopru
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Groszek gotujemy.

    Ogórki obieramy ze skórki (ale ładny rym) i kroimy na mniejsze cząstki. Podobnie postępujemy z czosnkiem.

    Ugotowany i wystudzony groszek, ogórki, czosnek i jogurt umieszczamy w mikserze/blenderze i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą wg uznania.

    Przyprawy rozcieramy w moździerzu.

    Zupę przelewamy do miski, posypujemy startymi przyprawami oraz koprem i… gotowe.

    Serwujemy schłodzony.

    Bon apetit!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń