Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na coś bardziej kalorycznego. Miłośnicy ziemniaków dobrze wiedzą, że ziemniaki najlepiej smakują właśnie w towarzystwie wołowiny, sera, śmietany i szczypiorku!
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 54
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 677
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 455
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 126
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 54
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 677
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 455
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 126
Składniki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojone w piórka cebule. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż się zezłoci. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko mieszamy i przekładamy do garnka.
Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i smażymy aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do mięsa.
Na tą samą patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy szczpytę słodkiej i szczyptę ostrej papryki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy ze śmietaną starając się dokładnie zdjąć smak ze spodu patelni (resztki smażonego wcześniej mięsa).
Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w talarki.
Blaszkę smarujemy masłem i układamy warstwami: ziemniaki, cienka warstwa śmietany, mięso i boczek, starty żółty ser. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, około 40 min, aż ser się zezłoci. Przed końcem pieczenia posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!