Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym, żółtym serem i szczypiorkiem

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym, żółtym serem i szczypiorkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 5744

Dodano:

Odsłon: 35331

Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na coś bardziej kalorycznego. Miłośnicy ziemniaków dobrze wiedzą, że ziemniaki najlepiej smakują właśnie w towarzystwie wołowiny, sera, śmietany i szczypiorku!

Składniki

  • 5-6 większych ziemniaków
  • 200 dag wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 700 dag mięsa mielonego wołowego
  • 200 dag sera żółtego
  • mała śmietana 18%
  • ząbek czosnku
  • Olej
  • łyżeczka masła
  • Gałka muszkatołowa
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • Szczypiorek
  • sól i pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.

  2. Na patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojone w piórka cebule. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż się zezłoci. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko mieszamy i przekładamy do garnka.

  3. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i smażymy aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do mięsa.

  4. Na tą samą patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy szczpytę słodkiej i szczyptę ostrej papryki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy ze śmietaną starając się dokładnie zdjąć smak ze spodu patelni (resztki smażonego wcześniej mięsa).

  5. Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w talarki.

  6. Blaszkę smarujemy masłem i układamy warstwami: ziemniaki, cienka warstwa śmietany, mięso i boczek, starty żółty ser. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, około 40 min, aż ser się zezłoci. Przed końcem pieczenia posypujemy szczypiorkiem.

  7. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mati1 09 czerwca 2016 WItam ,zapiekana smacznie wygląda za serwuję ją i u mnie ,ale nie rozumię dodać wszystkie przyprawy i?? to i mieszamy do spodu patelni,to do spodu patelni?? proszę o odp. Odpowiedzi: 8 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń