Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsne kuleczki zawinięte w ciasto francuskie - pyszne!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1812
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3110
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1189
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1953
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1812
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3110
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1189
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1953
Składniki
Mięso mielone (surowe) przyprawiamy, ja dodałam podsmażoną na maśle cebulkę i czosnek, sól, pieprz trochę vegety, można oczywiście doprawić po swojemu, ziołami, itp. Formujemy z mięsa kule wielkości orzecha włoskiego. Ciasto francuskie tniemy wzdłóż (tj. po dłuższym boku) na cienkie paseczki (4-5 mm) i obtaczamy naokoło mięsnej kuli. Wykładamy gotowe kule na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem (pominęłam). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 30-40 minut. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno :)