Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa na winie

Zupa cebulowa na winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2047 Ocena: 45936

Dodano:

Odsłon: 13288

Uwielbiamy smaki jesieni. Zupa cebulowa jest jedną z tych, które nigdy nam się nie znudzą. Prosta i szybka w przygotowaniu, ze świetnymi grzankami...można też ją zmiksować...ale czasami warto opuścić ten temat i zjeść coś, co czuć pod zębami ;)

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml białego wina
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • bagietka
  • żółty ser
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy, szklimy na oliwie, zasypujemy cukrem i chwilę karmelizujemy. Następnie zalewamy winem, lekko odparowujemy ( ok. 10 min na średnim płomieniu ). Zalewamy gorącym bulionem, pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Bagietkę kroimy na 1 cm kromki, posypujemy startym serem, zapiekamy 5-6 min w temp 200°C.
    Zupę podajemy ze świeżo upieczoną bagietką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 27 listopada 2015 A w przepisie jest napisane ,że to francuska
zupa cebulowa ? Warto czytać ze zrozumieniem !

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wojciech-hawliczek 27 listopada 2015 Zupy cebulowej nie gotuje sie bez bialego wina. To jakby polski zurek mial byc bez wedzonki. Ale mi nowosc...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wojciech-hawliczek 27 listopada 2015 Totalna bzdura! Do prawdziwej francuskiej zupy cebulowej nie dodaje sie galki muszkatalowej, natomiast dodaje sie duzo tymianku oraz troszeczke anyzu w postaci Pastige lub gotujemy jeden kwiat anyzu. W Prowansji zupe cebukowa gotuje sie na rosole z kaczki. To tyle prawdy. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń