Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z dyni z papryką i soczewicą

Zupa krem z dyni z papryką i soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 800

Dodano:

Odsłon: 3014

Zupa krem z dyni jest banalnie prosta, a więc może ją zrobić nawet początkujący kucharz.

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 500 g dyni
  • 200 g soczewicy
  • 300 g papryki czerwonej
  • 50 g cebuli
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię obierz ze skórki, oczyść z włókien i pestek i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, czerwoną paprykę i papryczkę chilli umyj i pokrój.

  2. Następnie zeszklij w garnku drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek i starty imbir. Dodaj pokroją dynie, czerwoną paprykę i smaż kilka minut.

  3. Wlej wywar warzywny lub rosół, dodaj pokrojoną papryczkę chilli, startą skórkę z cytryny, łyżkę sosu sojowego, dopraw solą, pieprzem i gotuj około 30 minut, aż dynia i czerwona papryka będą miękkie.

  4. Pod koniec należy dokładnie wszystko zmiksować ręcznym blenderem na aksamitną konsystencję i przyprawić solą, pieprzem.

  5. Gotową zupę podawaj z ugotowaną według przepisu na opakowaniu soczewicą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń