Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z kimchi

Przepis dnia 2017-11-09
Zupa z kimchi

Autor: facetzprzepisem

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 102

Dodano: 07.11.2017

Odsłon: 21255

Jak ten czas szybko leci, minęło już pół roku, gdy ostatni raz jadłem gęstą zupę z kimchi, to stanowczo za rzadko. Mimo egzotycznego pochodzenia przepisu – w skrócie, można powiedzieć, że zupa smakiem bardzo przypomina kapuśniak. Można więc potraktować poniższy przepis jak wariację na temat kapuśniaku właśnie. Dziś wracam z przepisem na klasyczną zupę kimchi (kimchi guk). Od poprzedniej wersji różni się mniejszą ilością składników.

Składniki

  • 300 g kimchi. Gotowe kimchi można zakupić na wynos w wielu restauracjach z azjatyckim jedzeniem
  • 200-250 g mięsa wieprzowego (najlepiej tłusty boczek lub łopatki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 litr wody
  • 0,5 szklanki soku z kimchi (odciśnięty sok z zakupionego kimchi)
  • 1 łyżka pasty gochujang (koreańska pasta z chilli, do zakupienia w sklepikach z egzotyczną żywnością
  • 2 cebulki dymki, posiekane
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na cienkie paski.

  2. Wymieszać w jednym naczyniu (najlepiej garnek z grubym dnem) kimchi, pastę gochujang, sok z kimchi, mięso i cukier oraz wodę.

  3. Gotować całość 35-40 minut.

  4. Zdjąć z ognia, udekorować dymką. Można podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 12 listopada Co to jest to tajemnicze kimchi? Zaraz ide googlowac, bo zupka wyglada apetycznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 09 listopada Pyszny kapusniaczek, strasznie dawno nie jadlam, pora to naprawic :-)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 listopada To jest zaj...te, ale Ty dobrze, o tym wiesz ;)
Super smak, pycha :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń