Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek drożdżowy z cebulą i boczkiem
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Składniki
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, wsypujemy cukier oraz odrobinę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut.
Cebule kroimy w półplasterki, a boczek w cienkie prostokąty (lub kostkę). Cebule lekko podsmażamy na patelni, dodajemy boczek i jeszcze chwilę podsmażamy.
W misce roztrzepujemy jajko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Blachę o wymiarach 25x35cm wyścielamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blachy. Pieczemy 25 min. w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasto, wykładamy na nie cebulę i boczek, zalewamy całość śmietaną. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 25 minut.