Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13668
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1566
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15135
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6208
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13668
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1566
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15135
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6208
Składniki
Tłuszcz wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i zarobić ciasto. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 3 godziny.
Po wyjęciu jedną jasna część rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę o wymiarach 25X30. Następnie posmarować ciasto powidłem, na powidło zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto.
Ubić z białek i cukru pianę, dodać mąkę kartoflaną i ubijać na sztywno. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na koniec zetrzeć jasne ciasto na tarce o grubych oczkach. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 1 godzinę.