Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 1825
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3254
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6701
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 1825
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3254
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6701
Składniki
Masło ucieramy mikserem z cukrem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę i jeśli zajdzie taka potrzeba wodę. Miksujemy przez chwilę, wyjmujemy ciasto na blat i zagniatamy. Dzielimy na dwie części, jedna musi być większa od drugiej. Tę część rozwałkowujemy i wykładamy głęboką formę. Wkładamy do lodówki na 30 minut, aby schłodziła się
Ja użyłam mniejszej formy, dlatego też składniki na nadzienie zmniejszyłam o połowę. Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką (bułką tartą) i wykładamy na ciasto. Masło kroimy na małe kawałeczki i wykładamy na wiśnie. Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta. Pozostałą część rozwałowujemy i tniemy na 1 cm paseczki (u mnie były trochę cieńsze, ale następnym razem zrobię szersze) i układamy na wiśniach przyklejając do brzegów i obcinając to co wystaje poza nie. Paseczki smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy w takiej temp. 10 minut, a potem zmniejszamy do 180 stopni ok. 30 - 40 minut ze szczególnym uwzględnieniem pieczenia spodu ciasta. Jeśli góra będzie zbyt przypieczona można przykryć folią aluminiową. Wiśnie powinny ładnie bulgotać :)