Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie wspomnienie dzieciństwa. Przepis na te amoniaczki pochodzi ze starego brulionu Babci Tereski, która zawsze piekła te cudowne, kruche ciasteczka na przyjazd swoich wnuków. Obowiązkowo do ciasteczek każdemu dawała kubek ciepłego kakao.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1378
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113606
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1378
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113606
Składniki
Do miseczki przekładamy śmietanę i łączymy ją z amoniakiem. Składniki odstawiamy na bok na około 5 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną lub startą na tarce margarynę, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę z amoniakiem. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty (u mnie serduszka).
Ciasteczka wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia zachowując około 1 cm odstępy.
Biała jajek roztrzepujemy widelcem.
Wierzch ciasteczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Amoniaczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (do momentu zarumienienia się).
Gotowe amoniaczki studzimy na kratce, podajemy z kubkiem kakao.