Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie wspomnienie dzieciństwa. Przepis na te amoniaczki pochodzi ze starego brulionu Babci Tereski, która zawsze piekła te cudowne, kruche ciasteczka na przyjazd swoich wnuków. Obowiązkowo do ciasteczek każdemu dawała kubek ciepłego kakao.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6910
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5141
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2144
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6910
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5141
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2144
Składniki
Do miseczki przekładamy śmietanę i łączymy ją z amoniakiem. Składniki odstawiamy na bok na około 5 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną lub startą na tarce margarynę, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę z amoniakiem. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty (u mnie serduszka).
Ciasteczka wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia zachowując około 1 cm odstępy.
Biała jajek roztrzepujemy widelcem.
Wierzch ciasteczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Amoniaczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (do momentu zarumienienia się).
Gotowe amoniaczki studzimy na kratce, podajemy z kubkiem kakao.