Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie wspomnienie dzieciństwa. Przepis na te amoniaczki pochodzi ze starego brulionu Babci Tereski, która zawsze piekła te cudowne, kruche ciasteczka na przyjazd swoich wnuków. Obowiązkowo do ciasteczek każdemu dawała kubek ciepłego kakao.
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Składniki
Do miseczki przekładamy śmietanę i łączymy ją z amoniakiem. Składniki odstawiamy na bok na około 5 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną lub startą na tarce margarynę, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę z amoniakiem. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty (u mnie serduszka).
Ciasteczka wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia zachowując około 1 cm odstępy.
Biała jajek roztrzepujemy widelcem.
Wierzch ciasteczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Amoniaczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (do momentu zarumienienia się).
Gotowe amoniaczki studzimy na kratce, podajemy z kubkiem kakao.