Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Anielska babka (Angel Food Cake) to babka przygotowana z samych białek. Ciasto wychodzi delikatne i odpowiednio słodkie.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231706
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4934
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36235
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1397
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231706
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4934
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36235
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1397
        
        
                Składniki
Do miski wlewamy białka. Ubijamy do momentu pojawienia się piany. Następnie dodajemy sól i sok z cytryny. Białka ubijamy do uzyskania prawie sztywniej piany. Piana nie może być mocno sztywna. 1/3 cukru mieszamy z mąką, odkładamy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści. Następnie stopniowo w kilku turach wsypujemy mąkę, mieszamy szpatułką. Białka nie powinny opaść. Blaszki 30 x 11 cm nie smarujemy tłuszczem ani nie posypujemy mąką. Blaszka powinna być sucha. Wykładamy masę do formy, kilka razy ''nacinamy'' nożem. Pieczemy w 185 stopniach około 45-50 minut co suchego patyczka. Piekarnik w trakcie pieczenia nie powinien być otwierany. Smacznego ;)