Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Anielska babka (Angel Food Cake) to babka przygotowana z samych białek. Ciasto wychodzi delikatne i odpowiednio słodkie.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1241
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 511
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1332
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1241
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 511
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1332
Składniki
Do miski wlewamy białka. Ubijamy do momentu pojawienia się piany. Następnie dodajemy sól i sok z cytryny. Białka ubijamy do uzyskania prawie sztywniej piany. Piana nie może być mocno sztywna. 1/3 cukru mieszamy z mąką, odkładamy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści. Następnie stopniowo w kilku turach wsypujemy mąkę, mieszamy szpatułką. Białka nie powinny opaść. Blaszki 30 x 11 cm nie smarujemy tłuszczem ani nie posypujemy mąką. Blaszka powinna być sucha. Wykładamy masę do formy, kilka razy ''nacinamy'' nożem. Pieczemy w 185 stopniach około 45-50 minut co suchego patyczka. Piekarnik w trakcie pieczenia nie powinien być otwierany. Smacznego ;)