Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi szarlotki? To dziś wersja amerykańska - Apple Pie. U mnie z ozdobną górą. Lubię takie robótki kuchenne, więc trochę się pobawiłam, z pomocą małych pomocników. Wycinały kwiatuszki i listeczki i bardzo się im to podobało.
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2538
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 436
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52603
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 556
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2538
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 436
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52603
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 556
Składniki
Mąkę przesiewamy. Łączymy z solą i cukrem. Do suchych składników dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagniatamy, aż utworzy się nam coś na kształt kruszonki. Wówczas dolewamy wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Pakujemy do foliowego woreczka i wkładamy na ok 1,5 godziny do lodówki
Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek ( ok 4 mm) tak, aby sięgał do górnego rantu foremki. Ja używam foremki na tartę o średnicy 25 cm
Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto
Przygotowujemy jabłka: obieramy i dzielimy na ósemki, a potem w poprzek na cienkie plasterki. Do jabłek dodajemy ok pół szklanki cukru, cynamon i mąkę. Wszystko razem mieszamy
Przygotowujemy górę: możemy przygotować drugi okrągły placek o średnicy foremki bądź puścić wodze fantazji i górę przyozdobić wycinając z ciasta paseczki, zaplatając warkoczyki, wycinając różne kształty: kwiatki, listki, motylki
Na spód ciasta przekładamy jabłka. Wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta lub też tworzymy z ciasta kratkę czy też inne wzory
Górę ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy tak ok 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 45-50 minut przykrywszy górę folią aluminiową, którą ściągamy przed końcem pieczenia, jeśli szarlotka nie jest odpowiednio zrumieniona
Jeśli zostanie nam trochę ciasta można go rozwałkować i upiec ciasteczka pędzlując je wcześniej jajkiem i posypując np grubym cukrem