Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To z arbuza można zrobić ciasto i to będzie dobre?! Takie mogą być pierwsze reakcje z jakimi się spotkacie. Obawy i wątpliwości są jak najbardziej zbędne ;) Ciasto które in plus zaskoczyło przede wszystkim mnie musi być godne polecenia. Zaskoczcie swoich gości... bo i tak też można :)
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 35
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 23
lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)
Odsłon: 91990
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 103
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 35
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 23
lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)
Odsłon: 91990
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 103
Składniki
Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki i kakao przesiewamy i dodajemy powoli mieszając do ubitych jaj. Na koniec dodajemy olej. Biszkopt pieczemy w blaszce wyłożonej papierem o wymiarach kartki a4 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Zimną śmietankę ubijamy wraz z cukrem. dodajemy do niej żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną. Smarujemy ciemny biszkopt.
Miąższ kroimy w kawałeczki i dusimy na niewielkim ogniu przez 10-20 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę arbuzową wylewamy na śmietankę.
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy ocet oraz przesiane mąki wraz z makiem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni w blaszce o tych samych wymiarach co biszkopt kakaowy. Układamy go bezpośrednio na masie arbuzowej i smarujemy drugą porcją masy śmietankowej.
Truskawki układamy na 2 warstwie śmietanki i zalewamy przygotowaną, wystudzoną masą (może się wydawać gęsta, ale po nałożeniu na ciasto się wyrówna). Zagotowujemy nieco ponad szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier. Gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, pod wpływem ciepła się rozpuści. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.