Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W upalne dni ochładza, a w ponure poprawia humor :)
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 55
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 1937
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 568
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 55
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 1937
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 568
Składniki
CIASTO: W misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Do suchych składników wrzucamy margarynę, siekamy ją i dodajemy jajka. Całość składników zagniatamy na jednolitą masę, wkładamy je do lodówki na ok. pół godziny.
MASA ARBUZOWA: Miąższ arbuza oddzielamy od skórki, wyciągamy z niego pestki oraz blendujemy, aby nie było żadnych grudek. Przelewamy sok arbuzowy do garnka, wsypujemy do niego cukier puder i wstawiamy na ogień. W osobnej misce rozpuszczamy budynie w wodzie. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, zdejmujemy go z ognia i wlewamy do niego budyń (ciągle mieszając). Wstawiamy garnek ponownie na mały ogień i zagotowujemy. Odstawiamy go do ostygnięcia.
Tortownicę (użyłam tej o średnicy 26 cm) natłuszczamy. Wyjmujemy z lodówki ciasto i dzielimy je na dwie części (jedną większą i drugą mniejszą). Większą część rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki tortownicy. Nakłuwamy dno foremki widelcem i wylewamy masę arbuzową. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy je ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.