Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla mnie doskonała, kojarząca się z jesiennym krajobrazem, babka. Pachnąca morelami, goździkami i cynamonem...
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 115
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 56
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 311
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1439
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 115
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 56
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 311
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1439
Składniki
Przygotowujemy formę na babkę z kominkiem, smarujemy ją tłuszczem i oprószmy bułką tartą. Następnie zabieramy się za ciasto drożdżowe. Rozpoczynamy oczywiście od zaczynu. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę brązowego cukru i 3 łyżki mąki pszennej. Sporządzamy zaczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. W tym czasie margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajko, szczyptę soli, puree z dyni, cukier. Na końcu wlewamy dojrzały, ładnie wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, rodzynki oraz pokrojone na kawałki morele. Całość wyrabiamy przez chwilkę na wolnych obrotach. Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Gotowe, wyrośnięte ciasto przekładamy do formy, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut, następnie dopiekamy przez 10- 15 minut w piekarniku o temperaturze 160 stopni. Lekko schłodzoną babkę wyjmujemy z formy, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy lukrem* i posiekanymi morelami. * Lukier przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki na niego przeznaczone. Przepis na przecier z dyni znajdziecie na moim blogu: http://katalogsmakow.blogspot.com/2014/10/przecier-z-dyni-na-sodko-wiecie-czego.html Smacznego.