Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapomniałam kupić cukru... a następnie okazało się, że mam w lodówce tylko jedno jajko... a potem wylałam na podłogę śmietanę... zaczęłam knuć i kombinować... Efekt? Jedna z najlepszych tart, jakie w życiu zrobiłam. Aromatyczna, lekka i charakterna. Czasami chyba warto być ciapą.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2814
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2814
Składniki
ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty Na stolnicę lub do dużej miski wysyp mąkę. Dodaj zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Dodaj łyżkę lodowatej wody. Teraz należy szybko zagnieść, nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami - chodzi o to, żeby je szybko połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na pół godziny. W międzyczasie możesz przygotować formę do pieczenia tarty i rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozpłaszcz je dłonią lub wałkiem na okrągły placek i wylep nim formę do tarty tak, aby było mniej więcej równe... bo chcesz, aby równo się upiekło.. (Ten typ ciasta, bez żółtek i śmietany, nie da się rozwałkować, więc nie próbuj!). Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Teraz ponakłuwaj spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zrumieniony spód wyciągnij z piekarnika i zmniejsz jego temperaturę do 180 stopni. Najtrudniejsze za Tobą!
ZRÓB NADZIENIE, czyli serce tarty Śliwki pokrój podle własnej fantazji i rozłóż na podpieczonym spodzie. Ja preferuję raczej malutkie cząstki śliwek, ale oczywiście możesz je pokroić po prostu na połówki. Do miski wlej mleko, wbij do niego jajko i rozmąć je razem rózgą lub trzepaczką. Teraz dodaj do tej mieszanki cukier wanilinowy, cynamon oraz proszek budyniowy. Wymieszaj dokładnie i powstałym, aromatycznym płynem zalej śliwki.
UPIECZ TARTĘ, czyli tchnij w nią duszę Formę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu wystudź i posyp cukrem pudrem lub zajadaj na ciepło, bo taka tarta jest najpyszniejsza.