Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zdradzę Wam rodzinny przepis na udany placek drożdżowy. Jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest bardzo wilgotne, doskonale smakuje ze świeżymi owocami, a najlepsza w nim jest kruszonka. Doskonale pamiętam jego smak, gdy piekła go moja Babcia. Teraz to moja Mama go pieczę, gdy przyjeżdżamy na weekend. Ostatnio i mnie nawet się zdarzyło. Najlepszy jest jeszcze cieplutki. Zapraszam :)
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 776
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12296
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 228
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7429
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 776
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12296
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 228
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7429
Składniki
KRUSZONKA Mąkę wrocławską przesiać przez sitko, dodać kostkę masła i wyrobić kruszonkę (najlepiej rękoma). Po wstępnym wyrobieniu dodać cukier i dalej rozkruszać do uzyskania odpowiedniej masy.
CIASTO Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie w osobnym garnuszku rozpuścić margarynę, dodać śmietanę i podgrzać na małym ogniu mieszając. Do drożdży wbić jajko i dodać żółtka, całość dokładnie wyrobić drewnianą kopystką, dosypując powoli pozostałą część cukru. Następnie do rozrobionych jajek wsypać przesianą mąkę z szczyptą soli i wlać powoli rozpuszczony tłuszcz (margarynę ze śmietaną) i wyrabiać mocno ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Po wyrobieniu zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zostawiać do ponownego wyrośnięcia. Na koniec posypujemy owocami i wyrobioną kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 min. (po ok. 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200-150 stopni).
Smacznego :)