Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zdradzę Wam rodzinny przepis na udany placek drożdżowy. Jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest bardzo wilgotne, doskonale smakuje ze świeżymi owocami, a najlepsza w nim jest kruszonka. Doskonale pamiętam jego smak, gdy piekła go moja Babcia. Teraz to moja Mama go pieczę, gdy przyjeżdżamy na weekend. Ostatnio i mnie nawet się zdarzyło. Najlepszy jest jeszcze cieplutki. Zapraszam :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13428
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1532
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14792
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6089
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13428
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1532
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14792
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6089
Składniki
KRUSZONKA Mąkę wrocławską przesiać przez sitko, dodać kostkę masła i wyrobić kruszonkę (najlepiej rękoma). Po wstępnym wyrobieniu dodać cukier i dalej rozkruszać do uzyskania odpowiedniej masy.
CIASTO Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie w osobnym garnuszku rozpuścić margarynę, dodać śmietanę i podgrzać na małym ogniu mieszając. Do drożdży wbić jajko i dodać żółtka, całość dokładnie wyrobić drewnianą kopystką, dosypując powoli pozostałą część cukru. Następnie do rozrobionych jajek wsypać przesianą mąkę z szczyptą soli i wlać powoli rozpuszczony tłuszcz (margarynę ze śmietaną) i wyrabiać mocno ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Po wyrobieniu zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zostawiać do ponownego wyrośnięcia. Na koniec posypujemy owocami i wyrobioną kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 min. (po ok. 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200-150 stopni).
Smacznego :)