Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zdradzę Wam rodzinny przepis na udany placek drożdżowy. Jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest bardzo wilgotne, doskonale smakuje ze świeżymi owocami, a najlepsza w nim jest kruszonka. Doskonale pamiętam jego smak, gdy piekła go moja Babcia. Teraz to moja Mama go pieczę, gdy przyjeżdżamy na weekend. Ostatnio i mnie nawet się zdarzyło. Najlepszy jest jeszcze cieplutki. Zapraszam :)
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47761
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165629
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 410
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47761
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165629
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 410
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Składniki
KRUSZONKA Mąkę wrocławską przesiać przez sitko, dodać kostkę masła i wyrobić kruszonkę (najlepiej rękoma). Po wstępnym wyrobieniu dodać cukier i dalej rozkruszać do uzyskania odpowiedniej masy.
CIASTO Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie w osobnym garnuszku rozpuścić margarynę, dodać śmietanę i podgrzać na małym ogniu mieszając. Do drożdży wbić jajko i dodać żółtka, całość dokładnie wyrobić drewnianą kopystką, dosypując powoli pozostałą część cukru. Następnie do rozrobionych jajek wsypać przesianą mąkę z szczyptą soli i wlać powoli rozpuszczony tłuszcz (margarynę ze śmietaną) i wyrabiać mocno ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Po wyrobieniu zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zostawiać do ponownego wyrośnięcia. Na koniec posypujemy owocami i wyrobioną kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 min. (po ok. 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200-150 stopni).
Smacznego :)