Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i mega wilgotne w środku babeczki jabłkowe. Błyskawiczny deser, który sprawdzi się zarówno na co dzień do popołudniowej kawy, jak i od święta. Są tak dobre, że ciężko im się oprzeć. Na jednej z pewnością się nie skończy. Babeczki jabłkowe - jakie jabłka wybrać? Do przygotowania babeczek jabłkowych najlepiej sprawdzi się szara reneta. Ta odmiana spośród innych wyróżnia się niepowtarzanym winno-kwaskowym smakiem z korzenną nutą. Oczywiście, jeśli nie dysponujemy taką odmianą, możemy je zastąpić dowolnym innym typem jabłek. Należy jednak uważać na bardzo soczyste jabłka, które lubią puszczać podczas ścierania dużo soku. Warto wtedy odlać nagromadzony sok z miski i dodać do babeczek o jeden owoc więcej. Jak zrobić babeczki jabłkowe? Z przepisem na babeczki jabłkowe postępujemy w taki sam sposób jak ze wszystkimi innymi przepisami na muffinki. Wystarczy w jednym naczyniu połączyć suche składniki, w osobnym mokre, a na koniec wymieszać wszystko razem, przelać ciasto do foremek i upiec. Po 25 minutach spędzonych w piekarniku nasz deser jest gotowy do serwowania.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1358
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1358
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
W jednej misce połącz jabłka z olejem i mlekiem. Składniki wymieszaj.
Do osobnej miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i cukier. Składniki wymieszaj.
Do suchych składników dodaj mokre składniki wymieszaj ciasto do połączenia.
Formę na babeczki wyłóż papilotkami. Ciasto przelej do 2/3 wysokości. Babeczki jabłkowe piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).