Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypieki z dodatkiem warzyw to jedne ze smaczniejszych. Dzięki tym, nietypowym dla słodyczy dodatkom, ciasta są mięciutkie i wilgotne. Te babeczki marchewkowe dodatkowo pięknie pachną przyprawą korzenną. Polecam przełożyć je powidłami śliwkowymi, które bardzo dobrze się komponują z babeczkami.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6982
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5296
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2452
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6982
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5296
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2452
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół) i przygotowujemy foremkę na muffinki lub pojedyncze foremki do babeczek. Mąkę, proszek, sodę oraz wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miski i mieszamy dokładnie.
Do osobnej miski wbijamy jajka, wlewamy olej, dodajemy cukier i miód. Następnie wszystko dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą i cukier rozpuści. Dodajemy startą marchew i mieszamy jeszcze chwilę masę łyżką. Do składników mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy, niezbyt dokładnie (grudki pozostawiamy), aby babeczki nie wyszły zbyt twarde.
Po wymieszaniu, ciasto przekładamy do foremek, wypełniamy do 3/4 wysokości (w trakcie pieczenia urosną). Pieczemy przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Kiedy muffinki są upieczone i wystudzone, każdą przekrawamy w poprzek na pół, smarujemy łyżeczką powideł i z powrotem składamy.