Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka to tradycyjny świąteczny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Ostatecznie jednak nie zawsze cieszy się dużą popularnością. Oczywiście nie brak entuzjastów tego ciasta, ale wiele osób częstuje się jedynie jego symbolicznym kawałkiem lub nie próbuje go wcale. Klasyczna babka jest bowiem dość sucha i nie zawsze „rozpływa się w ustach” na drugi dzień po upieczeniu. Jeśli chcesz w tym roku zachwycić gości babką, użyj składnika, dzięki któremu stanie się wilgotna, a przy tym zyska niezwykle oryginalny smak – dodaj do ciasta ajerkoniak! …Bez obaw – babka adwokatowa jest odpowiednia dla dzieci. Cały alkohol wyparuje z niej w trakcie pieczenia.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 20
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3047
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2746
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3381
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 20
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3047
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2746
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3381
Składniki
Utrzyj (na wysokich obrotach miksera) całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera. Cienką stróżką wlej do masy jajecznej upłynnione masło, a następnie ajerkoniak. Dodaj także ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
Przesiej przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Porcjami dodawaj produkty sypkie do masy jajecznej i mieszaj szpatułką.
Natłuść i oprósz bułką tartą formę do babki (z kominem) o średnicy około 22 cm. Przelej do formy ciasto i wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę adwokatową ustaw na kratce. Gdy całkowicie wystygnie możesz ją polukrować albo oblać czekoladą.