Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka budyniowa to ciasto niezwykle delikatne i puszyste. Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi budyniu, który w większości składa się ze skrobi ziemniaczanej. Nie jest to jednak jedyny walor tego dodatku. Jak wiadomo, budyń dostępny jest w rozmaitych smakach i kolorach. Dzięki temu możemy nadać prostej babce piaskowej bardzo oryginalnego charakteru. Klasyczny wariant osiągniesz z użyciem budyniu waniliowego albo śmietankowego. Ale jeśli masz chęć na babkę truskawkową, nie wahaj się poeksperymentować z tym smakiem!
Forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 96
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 73
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 96
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 73
Składniki
Roztop masło w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Odstaw do wystudzenia – ma być płynne, ale nie może być gorące.
Jajka (w temperaturze pokojowej) rozbij w całości do miski i ubij mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dosypując cukier. Gdy masa stanie się jasna, puszysta i znacznie powiększy swoją objętość, dodaj masło i miksuj jeszcze przez chwilę.
Do masy jajecznej partiami przesiej przez sitko mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszaj ciasto szpatułą, by nie straciło swojej objętości. Przerwij mieszanie, gdy tylko składniki się połączą.
Natłuść i oprósz mąką formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy babka wystygnie, oprósz ją cukrem pudrem.