Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka jest wilgotna, aromatyczna i aksamitna w smaku. Polana lukrem lub białą czekolada jest jeszcze lepsza. Babka jest łatwa do zrobienia, nie wymaga skomplikowanych składników. Robi się ją i piecze dość szybko więc posiada same zalety. Poza tym takie babki bardzo ładnie się prezentują nie tylko na świątecznym stole ale również tym codziennym.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2560
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3231
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102047
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6436
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2560
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3231
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102047
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6436
Składniki
Miękką margarynę wrzuciłam do miski miksera i rozmiksowałam. Wsypałam 2 szklanki cukru pudru i ucierałam z margaryną przez kilka minut. Następnie dodawałam po jednym jajku miksując po każdym do połączenia składników. W tym momencie masa wychodzi jak zważona, ale tak powinno być. Do masy maślano - jajecznej dodałam skórkę otartą z cytryny (wcześniej sparzonej wrzątkiem) i sok wyciśnięty z tej cytryny. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski a następnie partiami dodałam ją do ciasta. Silikonową foremkę do babki z kominem wysmarowałam margaryną i wysypałam kaszą manną. Do formy przełożyłam ciasto i wyrównałam powierzchnię. Foremkę wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 40-45 minut w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika, nakryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy babka była już chłodna przełożyłam ją z foremki na talerz i udekorowałam polewą. Użyłam gotowej polewy o smaku białej czekolady, którą podgrzałam w mikrofali i posmarowałam nią ciasto. Dodatkowo babkę ozdobiłam cukrowymi posypkami i wiórkami kokosowymi.