Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka cytrynowa to idealna propozycja na świąteczny stół. Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tego typu ciasta, a orzeźwiający smak cytryn jest znakomitym kontrastem dla takich słodkości, jak kajmakowy mazurek czy sernik w czekoladzie. Co więcej, babka cytrynowa jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.
Upieczenie szybkiej babki cytrynowej to łatwizna. Warto do jej robienia zaprosić całą rodzinę, nawet najmłodszych. Przepis wymaga tylko 6 składników, które na pewno już masz w kuchni - tzn. mąki, cukru, masła, jajek, cytryny i proszku do pieczenia. Z ich połączenia wychodzi naprawdę smaczne ciasto.
Łatwa babka cytrynowa jest też bardzo szybka w przygotowaniu. Wystarczy, że rozpuścisz masło, następnie zmiksujesz odpowiednie składniki ze sobą, a potem połączysz wszystko w jednolite, gładkie ciasto. Na samym końcu wystarczy przelać masę do natłuszczonej formy o specjalnym kształcie i upiec.
Przepis na prostą babkę cytrynową nie kończy się jednak na pieczeniu. Deser należy do prostych i delikatnych w smaku, więc warto podkręcić go jeszcze dodatkami. Świetnie sprawdzi się lukrowa polewa z odrobiną zestu, czyli owocowej skórki. Takie ciasto na Wielkanoc - ale nie tylko - jest wprost idealne.
Forma na babkę o średnicy ok. 23 cm
Pyszną babkę możesz ozdobić nie tylko polewą czekoladową czy cukrem pudrem. W przypadku cytrynowego ciasta dobrze sprawdzą się różnego rodzaju lukry. Te przedłużą świeżość babki, nadając jej większej wilgoci. Jak zrobić lukier do babki cytrynowej? Poniżej znajdziesz popularne opcje:
Zostało ci kilka porcji babki cytrynowej i nie wiesz, co z nimi zrobić? Na pewno ich nie wyrzucaj. Posłużą do przygotowania pysznych deserów w pucharkach. Pokruszoną babkę wsyp na dno salaterki, przełóż jogurtem naturalnym lub waniliowym albo kremem na bazie mascarpone, ponownie zasyp kawałkami ciasta, ułóż maliny lub inne owoce. Lekki deser będzie gotowy dosłownie w chwilę.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z nich cytrynowe cake pops. Babkę pokrusz, wymieszaj z serkiem mascarpone, uformuj małe kulki, schłódź i wbij na patyczki lub słomki. Następnie obtaczaj w roztopionej białej czekoladzie i obsyp kolorową posypką.
Możesz też zrobić tosty francuskie na śniadanie. Plastry babki zanurz w mieszance jajka, mleka i cukru wanilinowego. Smaż na maśle na rozgrzanej patelni, podawaj z cukrem pudrem (lub miodem) i owocami.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 475
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 147
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 190
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 910
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 366
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 475
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 147
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 190
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 910
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 366
Składniki
Przygotuj formę na babkę cytrynową z kominem o średnicy około 23 cm - natłuść ją wewnątrz i oprósz bułką tartą.
Masło rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę.
Do żółtek dodaj masło, a także połowę soku wyciśniętego z cytryny i otartą z niej skórkę (odłóż kilka szczypt do dekoracji). Zmiksuj składniki na jednolitą masę.
Ubij białka na sztywno i wymieszaj łyżką (lub na wolnych obrotach miksera) z masą z żółtkami. Wsyp mąkę z proszkiem do uzyskanej masy i delikatnie mieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (góra-dół).
Piecz babkę cytrynową przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu poczekaj, aż nieco przestygnie. Zrób lukier z drugiej połowy soku z cytryny i około 150 g cukru pudru (dosypuj go do soku, aż osiągniesz pożądaną konsystencję). Polej babkę lukrem i oprósz kilkoma szczyptami startej skórki z cytryny.