Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Mazurek kajmakowy
  • Ciasta
  • Przepis na

Mazurek kajmakowy

27.03.2025 Odsłon: 41936
5.0 (62 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Mazurek kajmakowy - hit Wielkanocy

Tradycyjny mazurek kajmakowy to typowe danie wielkanocne. Robi się go z kruchego ciasta, pokrywa masą z kajmaku i zdobi bakaliami. Co ciekawe, ciasto nie powinno przekraczać 4 centymetrów wysokości. Niektórzy twierdzą, że mazurek przybył do nas ze wschodu, wraz z Turkami. Inni, że przysmak pochodzi z Mazowsza. Nazwa miałaby nawiązywać do Mazurów, jak kiedyś określano mieszkańców regionu. Z pewnością przyda ci się przepis na prosty mazurek kajmakowy - to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole.

Mazurek kajmakowy - przepis

Jak zrobić mazurek kajmakowy? Nie potrzebujesz zbyt wielu składników, aby przygotować ten pyszny wielkanocny deser. Nasz przepis na mazurek kajmakowy jest prosty, a efekt z pewnością ci posmakuje. Wystarczy, że wyrobisz kruche ciasto, a na jego wierzchu po upieczeniu i ostudzeniu wyłożysz masę kajmakową z puszki. Istotne jest także dekorowanie mazurka kajmakowego. Podczas tej czynności przydadzą ci się pyszne bakalie, suszone owoce czy elementy czekoladowe. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Mazurek kajmakowy z bakaliami

Dekorowanie mazurka kajmakowego to sama przyjemność, a deser rewelacyjnie posmakuje do świątecznej kawy czy herbaty w rodzinnym gronie. Oczywiście mazurek wielkanocny może mieć także inne odsłony. Wśród naszych propozycji znajdziesz przepisy na m.in.:

  • mazurek orzechowy siostry Anastazji,
  • mazurek ajerkoniakowy,
  • mazurek z dżemem.
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 118259

do 60 min 60 min
138
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak w sosie tymiankowym

Dania główne Kurczak w sosie tymiankowym

Kurczak w sosie tymiankowym to eleganckie, a zarazem proste danie, które zach...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek

Odsłon: 6038

do 30 min 30 min
8
izaa_a
izaa_a
Zupy

prosta zupa grzybowa

Zupy prosta zupa grzybowa

kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 8448

do 15 min 15 min
14
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Zupy

Żmudzka zupa z gęsi

Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Gęś
  • Grzyby
  • Prawdziwki
  • Przyprawy

Odsłon: 3120

do 15 min 15 min
6
wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 2192

do 30 min 30 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1561

do 60 min 60 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 118259

do 60 min 60 min
138
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak w sosie tymiankowym

Dania główne Kurczak w sosie tymiankowym

Kurczak w sosie tymiankowym to eleganckie, a zarazem proste danie, które zach...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek

Odsłon: 6038

do 30 min 30 min
8
izaa_a
izaa_a
Zupy

prosta zupa grzybowa

Zupy prosta zupa grzybowa

kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 8448

do 15 min 15 min
14
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Zupy

Żmudzka zupa z gęsi

Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Gęś
  • Grzyby
  • Prawdziwki
  • Przyprawy

Odsłon: 3120

do 15 min 15 min
6
wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 2192

do 30 min 30 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1561

do 60 min 60 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Mazurek kajmakowy
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła (schłodzonego)
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśniej śmietany (18%)
  • 400 g masy krówkowej (kajmaku)
  • 100 g czekolady deserowej
  • 25 g migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
1

Rozwałkuj porcję ciasta na grubość około 7-8 mm. Uformuj ją w pożądany kształt, np. prostokątny. Możesz przełożyć ciasto do formy o takim kształcie, jeśli chcesz, by mazurek miał rant. Wówczas z części ciasta utocz wałeczek i ułóż go na brzegach (wzdłuż ścianek formy). Mazurek bez rantu możesz upiec bezpośrednio na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Przygotowane ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut - aż ciasto się zarumieni. Jeśli przygotowujesz niewielkie mazurki kajmakowe, możesz upiec kilka na raz (ważne by znalazły się na tym samym poziomie piekarnika - w przeciwnym razie nie wypieką się równo).

3

Przestudź upieczone mazurki. Rozsmaruj na nich kajmak. Udekoruj wedle uznania bakaliami, czekoladą, lukrem. Możesz na przykład roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wylewając ją wąską stróżką z rondelka, „narysować” na mazurkach gałązki bazi. „Kotki” na gałązkach wykonaj z płatków migdałów.

4

Wysyp mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Dodaj cukier puder, pokrojone w kostkę masło i żółtka. Zagnieć ręcznie wszystkie składniki na jednolite ciasto. Możesz też umieścić je w misie miksera planetarnego i wyrobić hakami. Z gotowego ciasta uformuj 2-4 kule (w zależności od tego, jak duże chcesz upiec mazurki kajmakowe), owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki