Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny mazurek kajmakowy to typowe danie wielkanocne. Robi się go z kruchego ciasta, pokrywa masą z kajmaku i zdobi bakaliami. Co ciekawe, ciasto nie powinno przekraczać 4 centymetrów wysokości. Niektórzy twierdzą, że mazurek przybył do nas ze wschodu, wraz z Turkami. Inni, że przysmak pochodzi z Mazowsza. Nazwa miałaby nawiązywać do Mazurów, jak kiedyś określano mieszkańców regionu. Z pewnością przyda ci się przepis na prosty mazurek kajmakowy - to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole.
Jak zrobić mazurek kajmakowy? Nie potrzebujesz zbyt wielu składników, aby przygotować ten pyszny wielkanocny deser. Nasz przepis na mazurek kajmakowy jest prosty, a efekt z pewnością ci posmakuje. Wystarczy, że wyrobisz kruche ciasto, a na jego wierzchu po upieczeniu i ostudzeniu wyłożysz masę kajmakową z puszki. Istotne jest także dekorowanie mazurka kajmakowego. Podczas tej czynności przydadzą ci się pyszne bakalie, suszone owoce czy elementy czekoladowe.
Dekorowanie mazurka kajmakowego to sama przyjemność, a deser rewelacyjnie posmakuje do świątecznej kawy czy herbaty w rodzinnym gronie. Oczywiście mazurek wielkanocny może mieć także inne odsłony. Wśród naszych propozycji znajdziesz przepisy na m.in.:
Szarpana wieprzowina marynowana w azjatyckich przyprawach, podana z jajkiem,...
Odsłon: 4913
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 5568
Szarpana wieprzowina marynowana w azjatyckich przyprawach, podana z jajkiem,...
Odsłon: 4913
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 5568
Składniki
Rozwałkuj porcję ciasta na grubość około 7-8 mm. Uformuj ją w pożądany kształt, np. prostokątny. Możesz przełożyć ciasto do formy o takim kształcie, jeśli chcesz, by mazurek miał rant. Wówczas z części ciasta utocz wałeczek i ułóż go na brzegach (wzdłuż ścianek formy). Mazurek bez rantu możesz upiec bezpośrednio na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowane ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut - aż ciasto się zarumieni. Jeśli przygotowujesz niewielkie mazurki kajmakowe, możesz upiec kilka na raz (ważne by znalazły się na tym samym poziomie piekarnika - w przeciwnym razie nie wypieką się równo).
Przestudź upieczone mazurki. Rozsmaruj na nich kajmak. Udekoruj wedle uznania bakaliami, czekoladą, lukrem. Możesz na przykład roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wylewając ją wąską stróżką z rondelka, „narysować” na mazurkach gałązki bazi. „Kotki” na gałązkach wykonaj z płatków migdałów.
Wysyp mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Dodaj cukier puder, pokrojone w kostkę masło i żółtka. Zagnieć ręcznie wszystkie składniki na jednolite ciasto. Możesz też umieścić je w misie miksera planetarnego i wyrobić hakami. Z gotowego ciasta uformuj 2-4 kule (w zależności od tego, jak duże chcesz upiec mazurki kajmakowe), owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę.