Babka cytrynowa czyli pyszny smakołyk to idealne ciasto, którego nie może zabrakąć na wielkanocnym stole. Delikatna, cytrynowa, mięciutka i szybka w przygotowaniu babka na oleju rzepakowym,oprószona cukrem pudrem będzie również znakomitą propozycją na podwieczorek do kawy czy herbaty.
Babka cytrynowa
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego ( szklanka 250 ml )
- 3/4 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml )
- 4 jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- cukier puder do posypania ciasta
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego ( szklanka 250 ml )
- 3/4 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml )
- 4 jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- cukier puder do posypania ciasta

Potrzebne przybory kuchenne
komin do babki
Etapy przygotowania
W dużej misce umieszczamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko miksujemy na jasną puszystą masę. Nastepnie wlewamy olej rzepakowy i całość dokładnie razem łączymy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny i wszystko jeszce raz starannie miksujemy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie ją rozprowadzamy. Babke wstawiamy do rozgrzanego do 180 st C. piekarnika i pieczemy około 45-50 minut. Upieczoną babkę studzimy w piekarniku. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 307

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 117

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 83
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 307

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 117

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 83


Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego ( szklanka 250 ml )
- 3/4 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml )
- 4 jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- cukier puder do posypania ciasta
W dużej misce umieszczamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko miksujemy na jasną puszystą masę. Nastepnie wlewamy olej rzepakowy i całość dokładnie razem łączymy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny i wszystko jeszce raz starannie miksujemy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie ją rozprowadzamy. Babke wstawiamy do rozgrzanego do 180 st C. piekarnika i pieczemy około 45-50 minut. Upieczoną babkę studzimy w piekarniku. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.