Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka cytrynowa czyli pyszny smakołyk to idealne ciasto, którego nie może zabrakąć na wielkanocnym stole. Delikatna, cytrynowa, mięciutka i szybka w przygotowaniu babka na oleju rzepakowym,oprószona cukrem pudrem będzie również znakomitą propozycją na podwieczorek do kawy czy herbaty.
Cudowny smak knedli ze śliwkami mojej babci pamiętam do dziś. To pyszne, pros...
Odsłon: 2465
Ciasto pleśniak to przepyszne kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Przep...
Odsłon: 107
Proste, pożywne danie z makaronem ryżowym, piersią z kurczaka i mnóstwem war...
Odsłon: 47
Zgrabne , małe kotlety mielone z szynki wieprzowej, w sosie beszamelowym, lek...
Odsłon: 818
Cudowny smak knedli ze śliwkami mojej babci pamiętam do dziś. To pyszne, pros...
Odsłon: 2465
Ciasto pleśniak to przepyszne kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Przep...
Odsłon: 107
Proste, pożywne danie z makaronem ryżowym, piersią z kurczaka i mnóstwem war...
Odsłon: 47
Zgrabne , małe kotlety mielone z szynki wieprzowej, w sosie beszamelowym, lek...
Odsłon: 818
Składniki
W dużej misce umieszczamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko miksujemy na jasną puszystą masę. Nastepnie wlewamy olej rzepakowy i całość dokładnie razem łączymy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny i wszystko jeszce raz starannie miksujemy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie ją rozprowadzamy. Babke wstawiamy do rozgrzanego do 180 st C. piekarnika i pieczemy około 45-50 minut. Upieczoną babkę studzimy w piekarniku. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.