Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodatek jabłka sprawia, że drożdżówka jest wyjątkowo wilgotna i delikatna. Białka pozostałe po pieczeniu drożdżówki, zamrażam i wykorzystuję do wielu innych wypieków.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 90
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 47
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 48
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2809
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 112
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 90
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 47
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 48
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2809
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 112
Składniki
Z drożdży zrobiłem zaczyn. Pokruszone drożdże wrzuciłem do miski, zalałem połową szklanki mleka, dodałem łyżkę mąki i łyżkę cukru (wszystkie produkty ujęte są od całości). Całość wymieszałem i zostawiłem by drożdże zaczęły pracować. Jabłko obrałem, pozbawiłem gniazd nasiennych i starłem na dużych oczkach.
Po około pół godzinie wymieszałem wszystkie składniki i zostawiłem do wyrośnięcia przykryte ściereczką (masło musi być miękkie). Wyrośnięte ciasto przełożyłem do foremki pozwalając by znów podrosło, tym razem już w formie. Piekłem około 40 minut w 170 stopniach.
Po około pół godzinie wymieszałem wszystkie składniki i zostawiłem do wyrośnięcia przykryte ściereczką (masło musi być miękkie). Wyrośnięte ciasto przełożyłem do foremki pozwalając by znów podrosło, tym razem już w formie. Piekłem około 40 minut w 170 stopniach.
Ciepłą, ale już nie gorącą babkę wyjąłem z formy i studziłem, jak chleb „do góry nogami”.
Babkę polałem lukrem z soku pomarańczowego: 5 łyżek soku z pomarańczy na 6 łyżek cukru pudru.