Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodatek jabłka sprawia, że drożdżówka jest wyjątkowo wilgotna i delikatna. Białka pozostałe po pieczeniu drożdżówki, zamrażam i wykorzystuję do wielu innych wypieków.
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2812
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2812
Składniki
Z drożdży zrobiłem zaczyn. Pokruszone drożdże wrzuciłem do miski, zalałem połową szklanki mleka, dodałem łyżkę mąki i łyżkę cukru (wszystkie produkty ujęte są od całości). Całość wymieszałem i zostawiłem by drożdże zaczęły pracować. Jabłko obrałem, pozbawiłem gniazd nasiennych i starłem na dużych oczkach.
Po około pół godzinie wymieszałem wszystkie składniki i zostawiłem do wyrośnięcia przykryte ściereczką (masło musi być miękkie). Wyrośnięte ciasto przełożyłem do foremki pozwalając by znów podrosło, tym razem już w formie. Piekłem około 40 minut w 170 stopniach.
Po około pół godzinie wymieszałem wszystkie składniki i zostawiłem do wyrośnięcia przykryte ściereczką (masło musi być miękkie). Wyrośnięte ciasto przełożyłem do foremki pozwalając by znów podrosło, tym razem już w formie. Piekłem około 40 minut w 170 stopniach.
Ciepłą, ale już nie gorącą babkę wyjąłem z formy i studziłem, jak chleb „do góry nogami”.
Babkę polałem lukrem z soku pomarańczowego: 5 łyżek soku z pomarańczy na 6 łyżek cukru pudru.