Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto, które będzie niebanalne, a jednocześnie wpisze się w świąteczną tradycję? Właśnie taka jest babka drożdżowa z czekoladą. Przygotujesz ją według klasycznego, babcinego przepisu, ale nadasz jej nową jakość dzięki dodatkowi kakao i polewie z prawdziwej czekolady.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 432
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 130
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 47
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 70
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 47
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 71
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 432
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 130
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 47
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 70
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 47
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 71
Składniki
Namocz rodzynki w herbacie z rumem. Rozkrusz drożdże, połącz z 2 łyżkami cukru i zalej mlekiem. Wymieszaj wszystkie składniki tak, by drożdże rozpuściły się w mleku. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Połącz rozczyn z przesianą przez sitko mąką, kakao, resztą cukru i całymi jajkami. Wyrób na gładkie ciasto mikserem z hakami. Pod koniec dodaj masło (ma być płynne, ale przestudzone) oraz namoczone w herbacie z rumem rodzynki.
Natłuść i oprósz mąką formę do babki (z kominem) o średnicy około 22 cm. Przełóż do niej ciasto i odstaw do wyrośnięcia (pod przykryciem z bawełnianej ściereczki) w ciepłe miejsce na godzinę.
Nagrzej piekarnik do 170°C. Wstaw babkę na środkowy poziom i piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Ostudź na kratce.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Połącz ze śmietaną kremówką. Gdy polewa nieco przestygnie (ale wciąż będzie płynna), oblej nią babkę.