Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka drożdżowa o smaku pomarańczowym. Można zrobić jedną dużą lub jeśli mamy małe foremki możemy upiec małe i polukrować np. owocowym lukrem z soku z granata.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4852
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4852
Składniki
Suche drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłego mleka lub napoju roślinnego) z łyżeczką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby ruszyły. Po 15 minutach zaczyn powinien być gotowy. Mąkę przesiewamy do misy wlewamy zaczyn, dodajemy skórkę pomarańczową i wbijamy jajka oraz wlewamy resztę mleka. Zagniatamy ok. 10 minut. Ciasto będzie dość kleiste. Po 10 minutach wlewamy połowę rozpuszczonego masła i wtłaczamy w ciasto, kiedy ciasto wchłonie masło wlewamy resztę masła i dalej wyrabiamy do 10 minut. Odstawiamy przykryte ściereczką lub czepkiem kąpielowym na 60 minut. Następnie przygotowujemy formy lub jedną formę z kominem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Bierzemy misę z ciastem i zagniatamy jeszcze raz ciasto w celu jego odgazowania. Po zagnieceniu przekładamy ciasto do formy lub foremek (1/2 wysokość foremki). Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia min. 30-60 minut aż podwoją swoją objętość. Wyrośnięte babki pieczemy w 180 stopniach C przez 15 minut dla małych babeczek i 30 minut dla dużej. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Babka świetne smakuje z konfiturą z pomarańczy.