Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna drożdżowa babka z rodzynkami na wielkanocny stół i nie tylko
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1069
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 72
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1069
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 72
Składniki
Margarynę lub masło rozpuszczam i odstawiam by ostygło. Mąkę daje do miski wbijam jajko wsypuje cukier wlewam ostudzony tłuszcz ,drodze rozpuszczam w ciepłym mleku wlewam do miski wsypuje rodzynki i zagniatam miękkie ciasto w razie potrzeby dodaje mleko . Gotowe ciasto zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1do 2 godzin aż ciasto podwoi swoja objętość przykrywam ściereczką .
Formę na babkę smaruje olejem by potem ciasto odeszli bez problemu od blaszki ciasto wyrabiam dziele na 2 części i z każdej będę pieklą osobno babkę w nagrzanym piekarniku na środkowej półce w 200 stopniach 30 do 35 minut trzeba pamiętać ze każdy piekarnik piecze inaczej .
Gorącą babkę wyjmuje delikatnie z formy i piekę drugą . ostudzone babki możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier jak u mnie .
Przygotowanie lukru ;cukier puder 0,5 szkle mieszam z sokiem z cytryny za powstanie gęsta lesista masa można lukier zabarwic barwnikiem spożywczym lub polewać białym jak u mnie i dowolnie ozdobić babkę. Na dokładne wykonanie babki zapraszam na film .