Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, pyszna i niesamowicie wysoka babka gotowana, która zaskoczy Cię swoją puszystą konsystencją. Do jej przygotowania warto zaopatrzyć się w specjalną formę, która zapobiega przedostaniu się wody do środka podczas gotowania.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4153
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29443
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 182
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18895
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 803
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4153
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29443
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 182
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18895
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 803
Składniki
Przesiej i połącz mąkę ziemniaczaną wraz z pszenną. Do tego dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
Masło utrzyj z cukrem tak, aby uzyskać puszystą masę. Następnie dodawaj pojedynczo po jednym żółtku, cały czas miksując na niskich obrotach.
Stopniowo wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej łyżka po łyżce. Mieszaj całą masę w taki sposób, aby miała jednolitą konsystencję. Pod koniec dodaj odrobinę waniliowego aromatu do ciasta i wymieszaj.
Białka wraz z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj je do masy na babkę. Delikatnie wymieszaj całość łyżką do połączenia składników.
Przygotuj formę przeznaczoną do pieczenia babki gotowanej w garnku (średnica ok. 17 cm). Wysmaruj ją tłuszczem, a potem przełóż do niej ciasto i szczelnie zamknij.
Formę z ciastem włóż do garnka z gotującą się wodą, która powinna sięgać maksymalnie 3/4 wysokości formy. Ustaw niską moc grzania palnika. Przykryj garnek ciężkim naczyniem albo pokrywką, aby była stabilna.
W ten sposób gotuj babkę przez około 90 minut. Od czasu do czasu sprawdź, czy woda nie wyparowała. Jeśli tak się stanie, uzupełnij garnek wrzątkiem do takiego samego poziomu co wcześniej.
Kiedy babka gotowana będzie już upieczona, wyjmij formę z garnka, a następnie poczekaj aż się delikatnie przestudzi, wtedy możesz wyciągnąć ciasto.
Przygotuj lukier łącząc cukier puder z wodą. Jeśli będzie za rzadki, dodaj więcej cukru, a jeśli za gęsty, odrobinę wody. Udekoruj babkę, kiedy będzie już wystudzona.