Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, pyszna i niesamowicie wysoka babka gotowana, która zaskoczy Cię swoją puszystą konsystencją. Do jej przygotowania warto zaopatrzyć się w specjalną formę, która zapobiega przedostaniu się wody do środka podczas gotowania.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2269
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1385
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 516
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3557
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1218
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2269
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1385
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 516
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3557
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1218
Składniki
Przesiej i połącz mąkę ziemniaczaną wraz z pszenną. Do tego dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
Masło utrzyj z cukrem tak, aby uzyskać puszystą masę. Następnie dodawaj pojedynczo po jednym żółtku, cały czas miksując na niskich obrotach.
Stopniowo wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej łyżka po łyżce. Mieszaj całą masę w taki sposób, aby miała jednolitą konsystencję. Pod koniec dodaj odrobinę waniliowego aromatu do ciasta i wymieszaj.
Białka wraz z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj je do masy na babkę. Delikatnie wymieszaj całość łyżką do połączenia składników.
Przygotuj formę przeznaczoną do pieczenia babki gotowanej w garnku (średnica ok. 17 cm). Wysmaruj ją tłuszczem, a potem przełóż do niej ciasto i szczelnie zamknij.
Formę z ciastem włóż do garnka z gotującą się wodą, która powinna sięgać maksymalnie 3/4 wysokości formy. Ustaw niską moc grzania palnika. Przykryj garnek ciężkim naczyniem albo pokrywką, aby była stabilna.
W ten sposób gotuj babkę przez około 90 minut. Od czasu do czasu sprawdź, czy woda nie wyparowała. Jeśli tak się stanie, uzupełnij garnek wrzątkiem do takiego samego poziomu co wcześniej.
Kiedy babka gotowana będzie już upieczona, wyjmij formę z garnka, a następnie poczekaj aż się delikatnie przestudzi, wtedy możesz wyciągnąć ciasto.
Przygotuj lukier łącząc cukier puder z wodą. Jeśli będzie za rzadki, dodaj więcej cukru, a jeśli za gęsty, odrobinę wody. Udekoruj babkę, kiedy będzie już wystudzona.