Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jogurtowe z jabłkami i bakaliami, polane waniliowym budyniem i posypane cukrem pudrem, uperfumowane aromatem migdałowym. Idealna babka na Boże Narodzenie. Można ją upiec dzień wcześniej, będzie smaczniejsza. Ciasto jogurtowe jest puszyste, wilgotne i pachnące migdałami. Dużym jego walorem jest łatwość wykonania i gwarancja, że się uda.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4056
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 147
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4056
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 147
Składniki
Tortownicę o średnicy20 lub 22 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Potrzebny nam będzie jeden worek cukierniczy lub woreczek foliowy do budyniu. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Najpierw przygotowujemy budyń. Do rondelka z grubym dnem wbijamy jajko, dodajemy resztę składników. Mieszamy całość rózgą i wstawiamy na umiarkowany ogień. Gotujemy budyń stale mieszając, aż zgęstnieje, czyli 2 minuty od zagotowania (budyń nie jest bardzo gęsty). Przelewamy gotowy budyń do miski i przykrywamy folią „w kontakt”, aby nie robił się kożuch. Odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej. Przekładamy przestudzony budyń do worka cukierniczego lub zwykłego woreczka foliowego.
Ubijamy ciasto. Najpierw obieramy jabłka, Trzemy je na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Odkładamy na bok. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i mocno się napuszy. Do tak ubitej masy wlewamy olej, olejek zapachowy i jogurt. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania. Do ciasta wrzucamy jabłka i mieszamy delikatnie całość. Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy wierzch. Posypujemy je płatkami migdałowymi i żurawiną, którą wcześnie musimy namoczyć we wrzątku i odcedzić.
Odcinamy końcówkę worka i wyciskamy na cieście koła z budyniu.
Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 min (do suchego patyczka). Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłe możemy posypać cukrem pudrem. Świąteczna babka jogurtowa z migdałami i budyniem gotowa!