Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
12 kwietnia obchodziliśmy Światowy Dzień Czekolady. Z tej okazji przygotowałam babkę kawową z czekoladą. Z wierzchu babka posmarowana jest dżemem, dlatego jest lekko wilgotna i nie wysycha. Ciasto można również upiec w keksówce.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 454
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16675
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 350
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 454
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16675
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 350
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z kawą rozpuszczalną (dodałam jeszcze łyżeczkę ekstraktu z kawy i cykorii), aż kawa się rozpuści. Margarynę ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Stopniowo dodajemy żółtka z kawą oraz skórkę z pomarańczy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartej masy. Mieszamy delikatnie. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Masę mieszamy lekko z utartym ciastem. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto na 10 minut zostawiamy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Dżem przecieramy przez sito, lekko podgrzewamy i ciepłym smarujemy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z olejem, polewamy babkę. Dekorujemy siekanymi pistacjami.