Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wśród starych zapisków w przepiśniku babci odnalazłam przepis na jej popisową babkę keksową. To proste i pyszne ciasto zawsze było gwiazdą świątecznego stołu.
Forma do babki o średnicy 21-22 cm.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 515
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 158
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 515
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 158
Składniki
Bakalie i kandyzowane owoce zalej wrzątkiem na około 20 minut. Po tym czasie odsącz, osusz i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Teraz przygotuj ciasto. Margarynę utrzyj z obydwoma cukrami na puszystą masę. Powinna powiększyć swoją objętość. Białka oddziel od żółtek. Ubij je z odrobiną soli na puszystą i sztywną pianę. Żółtka dodawaj jedno po drugim do przygotowanej masy z margaryną i cukrami. Miksuj cały czas aż składniki się połączą. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i wymieszaj. Do wcześniej przygotowanej masy najpierw dodaj produkty sypkie, a potem bakalie. Całość wymieszaj albo krótko zmiksuj aż do połączenia składników.
Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 21-22 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut.
W małym rondelku roztop masło i połącz je z cukrem, 2 łyżkami wody i kakao. Wymieszaj. Po upieczeniu ciasta, polej je przygotowaną polewą. Na wierzch wyłóż posiekane orzechy.